Da biste bili u toku s jakom konkurencijom u sektoru e -trgovine, morate stalno razmišljati o novim strategijama za proširenje tržišta i povećanja prodaje na mreži. Posredovanje višejezične web stranice omogućava vam da dosegnete područja u koja vaši konkurenti tek treba da prodru; kao rezultat toga, imate velike mogućnosti da uspostavite imidž svog brenda u zemljama u kojima se preferencije jezika i valute razlikuju. Štaviše, pokretanje dvojezične stranice ne zahtijeva upotrebu dodatnih resursa. Troškovi pokretanja jednojezične i višejezične web stranice približno su isti. Potrebno je samo da slijedite nekoliko jednostavnih koraka da biste podesili nekoliko jezika i valuta na trenutnoj Magento stranici.

Na ovom blogu smo napravili uputstva korak po korak kako bismo vam pomogli da sami izgradite višejezičnu trgovinu Magentu:

Korak 1: Preuzmite jezičke pakete

Prvi korak je da nabavite jezičke pakete koji će vam biti potrebni za pokretanje vaše web stranice. Listu dostupnih prevoda potražite u Magento Connect trgovini. Iz mnogih dostupnih opcija odaberite pakete koji najviše odgovaraju vašim potrebama. Nakon što je odaberete i preuzmete, primit ćete datoteku u .gzip formatu. Da biste pristupili aplikaciji mape, otvorite je. Da biste dodali jedinstvene datoteke relevantne jeziku koji ste dobili, prenesite fascikle s dizajnom i lokacijom. Sada možete nastaviti sa stvaranjem novog prikaza trgovine.

Korak 2: Dodajte novi prikaz trgovine

Morate da kreirate prikaz trgovine za svaki jezik ako želite da se vaša web stranica prikazuje na više jezika. Samo engleski jezik bi bio unaprijed konfigurisan kao vaš podrazumijevani jezik ako ste instalirali Magento bez primjera podataka. Imat će tri prikaza trgovine, francuski, njemački i engleski, ako je instaliran s primjerima podataka. Međutim, da biste videli interfejs na tom jeziku, morate prvo da preuzmete povezani jezički paket.

Da biste stvorili novi prikaz trgovine, slijedite ove korake:

– Idite na vaš administratorski panel i prijavite se — idite na „Sistem”, zatim „Konfiguracija”, a zatim „Upravljaj trgovinama”.

– U gornjem lijevom uglu izaberite „Kreiraj prikaz trgovine”.

– Unesite naziv polja i kod nakon što ste poslati na stranicu „Novi prikaz trgovine”. Napišite švedski, na primjer, ako želite otvoriti švedsku trgovinu.

– Sačuvajte izgled trgovine. Vaša trgovina je sada radila.

Kada kreirate trgovinu, vaša se web stranica ne prikazuje na jeziku koji odaberete. Morate ili instalirati jezički paket ili ručno prevesti podrazumijevane tekstualne nizove da biste konfigurisali trgovinu.

Korak 3: Instalirajte i konfigurišite jezičke pakete

Jezički paket uključuje datoteke prevoda za podrazumjevani tekst koji se prikazuje na naslovnoj strani vaše web stranice. Morat ćete da promijenite podešavanja lokalizacije prije nego što se ovi prevodi pojave na vašoj web stranici.

Pogledajmo kako to učiniti:

– Idite na „Sistem”, a zatim „Konfiguracija”.

– „Trenutni opseg konfiguracije” nalazi se u gornjem lijevom uglu. Odaberite prikaz trgovine za jezik koji želite da prilagodite.

– Idite na lijevi dio Općenito. „Lokalne opcije” treba proširiti.

– Opozovite izbor u polju za potvrdu pored opcije „Koristi web stranicu”i izaberite svoj omiljeni jezik iz padajućeg izbornika.

– U gornjem desnom uglu kliknite na dugme „Sačuvaj konfiguraciju”.

Da biste promijenili jezik svojih back-end funkcija, idite na dno administratorske table i izaberite jezik s padajućeg izbornika „Interface Locale”.

Magento dolazi s ugrađenim uslužnim programom za prevođenje podrazumijevanih tekstualnih nizova. Ako ne želite da kupite jezički paket i umjesto toga želite da koristite ovaj program za prevod, slijedite ova uputstva:

– Izaberite „Sistem” >> „Konfiguracija”s padajućeg izbornika.

-Idite na izbornik „Napredno” i izaberite „Programer”.

– U padajućem izborniku izaberite „Translate Inline”.

– Sačuvajte opciju „Omogućeno za Frontenda” na „Da” ako želite da prevedete tekst u prednjem dijelu.

– Sačuvajte opciju „Omogućeno za administratore” na „Da” ako želite da prevedete tekst sa zadnje strane.

– Nakon što sačuvate parametre, pomoću alata uredite prevode.

Korak 4: Promijenite opise i kategorije proizvoda

Morat ćete urediti opise proizvoda i kategorija za svaki od prikaza trgovine. Da biste dovršili postupak, slijedite donje korake:

– Idite na izbornik „Katalog“ na administrativnoj tabli iz padajućeg izbornika izaberite „Upravljanje proizvodima”.

– Pronađite proizvod i izaberite opciju „Uredi”.

– Odaberite prikaz trgovine u izborniku „Odaberi prikaz trgovine”, poništite izbor u polju „Koristi podrazumijevanu vrijednost” i podesite vrijednost za opciju.

– Kliknite na „Sačuvaj” ili „Sačuvaj i nastavi s uređivanjem” da biste sačuvali svoj rad.

Prateći iste korake kao i kod „Upravljanje kategorijama”, možete urediti kategorije.

To je to!

Pobrinite se da vaša publika nisu samo govornici engleskog jezika. Isporukom proizvoda i usluga na njihovom maternjem jeziku možete proširiti svoj doseg kako biste privukli nove kupce, ušli na nova tržišta i zadržali postojeće kupce.