Podešavanje vaše Squarespace stranice na više jezika je uglavnom u svrhu dostizanja novih tržišta. Samo 53% web korisnika govori engleski, što znači da vam nedostaje 47% tržišta.

Vlasnici stranice Squarespace, kao i svi drugi koji posluju na mreži, trebalo bi da razmisle o prevođenju web stranica kao o strategiji za poboljšanje budućih prodajnih prilika.

Šta je potrebno prevesti?   

To zavisi od vašeg pristupa i ako želite potpuno višejezičnu Squarespace web stranicu na kojoj klijenti mogu kupovati robu i usluge od vas ili vam je potrebno samo nekoliko stranica da pružite kontekst višejezičnim korisnicima.

Kako napraviti višejezičnu web stranicu na Squarespaceu?

Prvi problem na koji ćete naići jeste da je prevođenje vaše Squarespace stranice teško — jednostavno zato što nije napravljeno za upotrebu na drugim jezicima. Squarespace je nedavno objavio svoju višejezičnu opciju.

Međutim, postoje različita dodatna rješenja koja možete koristiti da svoju Squarespace stranicu učinite dvojezičnom, a svi su različitog stepena uspjeha, pa ćemo detaljno proći kroz svaki od njih.

Za početak, Squarespace ne pruža usluge prevođenja. Prije nego počnete s pravljenjem stranica na novom jeziku, trebat ćete da prevedete vaš sadržaj korištenjem ljudskog ili automatskog rješenja prevođenja.

Drugo, Squarespace predlaže da se naslovna stranica koristi kao početna stranica vaše web stranice, tako da potrošači mogu odmah izabrati svoj jezik.

Kako napraviti višejezičnu web Squarespace stranicu?

1. Napravite nalog na Weglotu

Svi vaši prevodi bit će uskladišteni na vašem Weglot nalogu kojim ćete moći da upravljate.

2. Dodajte nove jezike

Ekran će se pojaviti kada vaš Weglot nalog bude uspostavljen i potvrđen.

Unesite URL svog domena, jezik originalne web stranice i jezike na koje želite da prevedete svoju web stranicu. Ako želite, možete kasnije izmijeniti prevedene jezike, a zatim kliknuti na „dalje” da biste prešli na sljedeći korak.

3. Podesite specifične jezičke poddomene

U ovoj fazi koristit ćete svoje DNS zapise za povezivanje Weglota sa svojom web stranicom. Za početak, idite na Podešavanja> Domene u administratorskoj oblasti  Squarespace (ako imenom vašeg domena upravlja Skuarespace). Bit će navedeno pod „Upravljanje Squarespace”. Zatim s padajućeg izbornika izaberite „Napredne postavke”.

DNS se tada može unijeti po potrebi. Na kraju, pri vrhu, kliknute „Sačuvaj”.

4. Dodajte jezički izbornik

Posljednji korak u pravljenju dvojezične web stranice Squarespace je dodavanje jezičkog izbornika u prednji dio. Vaš Javascript kod se može pronaći u odjeljku „Podešavanja projekta” na vašoj Weglot kontrolnoj tabli.

Kopirajte i zalijepite ovaj kod u odjeljke „Podešavanja” > „Napredno” > „Injekcija koda” i „Zaglavlje” na kontrolnoj tabli Squarespace. Ako ovo polje već ima sadržaj, jednostavno zalijepite Weglot kod poslije toga.

To je to!

To je sve! Vaša Squarespace stranica sada je višejezična!