Svoju web stranicu možete otvoriti novim korisnicima i tržištima pored poboljšanog iskustva gledanja koji dolazi s prevođenjem. To može značiti porast broja obožavatelja, prodaje, preuzimanja i drugih mjernih podataka, ovisno o vašim ciljevima.

Ova funkcija je posebno korisna ako se vaša web stranica ili preduzeće bavi širokim spektrom zemalja ili ako se nalazi u zemlji s brojnim službenim jezicima (npr. Kanada, gdje su i francuski i engleski službeni jezici).

Šta je Weglot?

Weglot je dodatak za prevod WordPress-a koji se lahko integriše s vašom web stranicom, kompatibilan je s WordPress temama i dodacima i pruža prijateljsko sučelje za pojedince koji žele brzo i lahko prevesti svoju web stranicu.

Weglot prepoznaje sadržaj vaše stranice (uključujući stavke izbornika) i automatski prevodi na jezik koji navedete kada se instalira i aktivira. Zatim možete da održavate prevode svoje web stranice putem kontrolne table u Weglot oblaku (za to će vam trebati Weglot nalog) pomoću vizuelnog uređivača, koji vam omogućava da po potrebi vršite ručne izmjene prevoda.

Vodič korak po korak

  1. Za početak idite u imenik dodataka WordPress.org i preuzmite, instalirajte i aktivirajte Weglot Translate dodatak.
  1. Sljedeći korak je dobivanje API ključa, koji besplatno možete dobiti kreiranjem Weglot naloga. Pojavit će se vaš API ključ, zajedno s vezom do vaše kontrolne table. Na to ćemo se vratiti kasnije, ali za sada, kopirajte vaš ključ i vratite se na svoju WordPress stranicu.
  1. Dobit ćete svoju stranicu za postavljanje prevoda nakon što kliknete na novu opciju Weglot u vašem WordPress administratoru. Pomoću ove stranice možete napraviti nove prevode za svoju web stranicu i odlučiti kako će se oni pojavljivati u WordPressu.
  1. Počnite tako što ćete zalijepiti svoj API ključ u prvo polje, a zatim počnite da radite na svom prvom prevodu. Odaberite jezik svoga biranja kao odredišni jezik, a originalni jezik postavite na engleski.
  1. Sljedeći odjeljak vam omogućava da prilagodite izgled birača jezika na svojoj web stranici. Možete prilagoditi njegov dizajn, kao i mjesto na kojem se podrazumijevano pojavljuje na vašim stranicama.
  1. Na kraju, možete odrediti izuzimanja kako biste ograničili prevode prema određenim područjima vaše web stranice.  Kada završite, kliknite na dugme Sačuvaj promene i vaša web stranica će biti višejezična! Da biste vidjeli rezultat, idite na svoju Web stranicu i potražite selektor koji ste napravili.

To je to!

Možda će vam biti teško prevesti vašu web stranicu na brojne jezike, pogotovo ako sami niste višejezični. Međutim, koristeći dodatak Weglot Translate, možete izgraditi web stranicu koja ima sve prednosti udovoljavanja strancima lahko bez mnogo vremena i truda.

Odvojite malo vremena da razmislite o jezicima od kojih će vaša web stranica imati koristi, a zatim koristite Weglot Translate za brzo dodavanje prevoda na vašu stranicu!