Jeste li se ikada zapitali da li je budućnost prevođenja ugrožena? Dok su mašine i roboti zamijenili ljudski rad u mnogim područjima, prevođenje je jedno od onih područja u kojima to još nije slučaj.

Glavni problem kod mašinskog prevođenja je to što ono ne uzima u obzir kontekst i ne uzima u obzir sve kulturne i geografske faktore u okruženju za koje je prevod namjenjen. U tom smislu, prevod prevodilaca i prevodilačkih agencija je daleko superiorniji od mašinskog prevoda jer uzima u obzir sve aspekte prevođenja, a istovremeno uključuje i određenu količinu kreativnosti, što je teško postići mašinskim prevođenjem.

Trebati će vam oko 2 minute da pročitate ovaj članak.

Kvalitetan prevod razmatra kulturne i faktore i faktore okruženja.

Iako se mašinsko prevođenje smatra brzim, na njegovu se tačnost ne može uvijek osloniti. Ako želite kvalitetan prevod, obratite se profesionalnom prevodiocu ili prevodilačkoj agenciji. Iskusni prevodioci također uzimaju u obzir osnovne principe lokalizacije i transkripcije, kao i različite nijanse pojedinih jezičkih grupa.

Za svakodnevne potrebe prevođenja mogu biti vrlo korisni razni besplatni alati za prevođenje. Međutim, kada je riječ o profesionalnim prevodima, kvalifikovani prevodioci su pouzdanija opcija. Oni razumiju pravo značenje riječi zbog svog iskustva i znanja o kontekstu, tako da je vjerovatnoća za greške u prevođenju mala.

Kvalitet prevoda se poboljšava saradnjom mašinskog prevođenja i prevodioca

Kao što vidimo, nema razloga da budemo zabrinuti za budućnost prevođenja, jer je tako dobijen prevod daleko superiornije rješenje od mašinskog prevoda na mnogo načina. To ne znači da i mašine i ljudi ne mogu sudjelovati u prevođenju.

Mnoge prevodilačke agencije danas koriste različite tehnologije, koje njihov rad čine bržim i efikasnijim. Kao rezultat toga, cijene prevodilačkih usluga su sa jedne strane niže, a sa druge strane baza podataka prevodilačkih agencija se stalno ažurira. Kao rezultat toga, mogu obezbijediti dosljedan prevod, korištenje odgovarajuće stručne terminologije i povoljne popuste za ponavljanje segmenata unutar prevoda. To je rezultiralo dokazanim prevodilačkim alatima koji prevodilačkim agencijama pružaju brze, kvalitetne i profesionalne prevode.