Ako ste u potrazi za destinacijom vašeg sljedećeg putovanja širom svijeta, vjerujemo da vam informacije o tome koji su najgostoljubiviji gradovi na svijetu neće nikada biti suvišne. Veliki broj turističkih agencija i turističkih magazini svake godine realizuju ankete kako bi utvrdili zadovoljstvo turista u brojnim svjetskim turističkim destinacijama, a na osnovu toga dobivaju i informacije o tome koji su najgostoljubiviji gradovi na svijetu.

Po čemu se utvrđuje da je određeni grad gostoljubiv?

Činjenica je da turisti obično putuju prema destinacijama gdje se osjećaju sigurno i prijatno. Da bi se moglo reći da je određeni grad gostoljubiv, isti mora zadovoljiti svoje turiste na više načina. Procjena nivoa gostoljubivosti se većinom osnuje na tri faktora: 

  • 1. kvaliteta infrastruktura
  • 2. otvorenost grada prema turistima
  • 3. bliskost učestvovanja mještana  

Bitni faktori za procjenu grada su, također: spremnost lokalnog stanovništva kad je u pitanju pomoć turistima koji trebaju upute, koliko su stanovnici gostoljubivi, koliko je grad praktičan za kretanje, dostupnost znakova na više jezika koji usmjeravaju turiste do turističkih mjesta i garantuju sigurnost posjetioca.

Često se rezultati mnogih anketa razlikuju: to se dešava jer je percepcija ljubaznosti vrlo subjektivna. Zato u ovoj kategoriji mogu biti uključeni i drugi faktori prilikom realizacije anketa. Današnji članak se bazira na jednu od njih, tj. razmatra koje su vam najgostoljubivije destinacije: informacije koje ćete dobiti vam mogu biti od velike pomoći prilikom odluke vašeg sljedećeg putovanja.

1. San Miguel de Allende (Meksiko)

Grad se nalazi u državi Guanajuato u Meksiku. Naziv dobiva po svećeniku Juan-u de San Miguel, koji je u 16. vijeku bio meksički mučenik nezavisnosti, i pripadniku španske vojske pod imenom Ignacio Allende, koji je podržao pokret za nezavisnost u Meksiku. Dio starog grada danas se smatra mjesto Svjetske baštine i glavni razlog što privlači veliki broj turista.

Putnici tvrde da su stanovnici grada vrlo ljubazni. Osim toga, zadovoljni su i sa kupovinom i restoranima. Grad nudi dosta toga za posjetiti i otkriti, a lako je se kretati pješke. Domaći arhitektonski stil je takođe privlačan. Fasade kuća su atraktivne zbog raznolikosti boja i kaskada sa granama ukrasnog grmlja Bougaunville. U starom dijelu grada možete posjetiti oko hiljadu obnovljenih kolonijalnih zgrada, a među atrakcijama nemojte zaboraviti i crkvu “La Parroquia de San Miguel Arcangel”, koja je simbol grada.

2. Santo Domingo (Dominikanska Republika)

Santo Domingo je glavni grad Dominikanske Republike i možemo ga proglasiti kao najmodeernijim gradom na Karibima koji privlači bezbroj turista. Lokalni stanovnici ga zovu “La Capital” (glavni grad): savršeno usklađivanjem starog i novog ga čini simbol dominikanske kulture. Na raspolaganju turistima su mnoge umjetničke galerije, historija i arhitektura grada, osim velikih tržnih centrova.

Santo Domingo je prepoznat kao mjesto Svjetske baštine, osim toga što se smatra kao prvo naselje evropskih doseljenika u Americi. Ulice su prikladne za pješake, a dok šetate možete naići na arhitektonska čuda iz 16. do 20. vjeka. Veliki broj kolonijalnih zgrada je pretvoreno u bočne kafiće, restorane, hotele i muzeje, a cijelo područje se može obići vožnjom vlakom Chu Colonial koja traje 45 minuta.  Postoji i mogućnost unajmljivanja bicikla ili lokalnog vodiča koji turistima može ispričati mnoge lokalne priče.

3. Cork (Irska)

Cork se nalazi na jugozapadnoj obali Irske. Cork je grad sa mnogo pivskih vrtova, ugodnih barova i drugih atrakcija. Grad nudi mnogo atrakcija kao što su umjetničke galerije poput galerije Crawford, gradske tržnice i Umjetničkog centra Triskel: sve pune iznenađenja i vrijedne posjete. Osim toga, ako se želite upoznati sa poviješću gardske industrije, trebali bi posjetiti Muzej maslaca. Mještani su gostoljubivi, a dostupne su i organizirane vožnje kajakom, tokom kojih možete još više istražiti grad i posjetiti muzej Cork City Goal ili Crkvu Svete Ane.

4. Queenstown (Novi Zeland)

Jedan među najgostoljubivijim gradovima je i Queenstown na Novom Zelandu, poznat kao svjetski glavni grad avanturističkog turizma. Zapravo, grad je na istom nivou gostoljubivosti kao Akaroa, Wellington i Auckland. Grad se vodi kao utočište za migrante iz Kanade, SAD-a i Velike Britanije koji su odlučili živjeti u gradu i raditi sa mještanima u barovima i raznim avanturističkim grupama.

Lokalni stanovnici su poznati po tome što su srdačni i gostoljubivi, a i dobri sugovornici koji brzo oraspolože posjetioce. Ako tražite avanturu na otvorenome i želite sebi ugoditi i uživati u vašem putovanju, Queenstown je pravo mjesto za vas. Skyline gondola (vožnja za panoramski pogled grada) i bungee jumping vas čekaju ako ste dovoljno hrabri.

Ali to nije sve: dostupne su vožnje biciklom i Segwayjom ili izleti brodom ako želite vidjeti zadivljujuće prizore grada. Queenstown također ima i toplice koje će vam omogućiti dodatni ugođaj. Posjeta vinograda mora biti obavezni dio vašeg putovanja.

5. Galway (Irska)

Galway se nalazi na zapadnoj obali Irske. To je grad koji će vas ostaviti bez teksta: ima drevnu arhitekturu, pa posjetiocima je dovoljna i sama šetnja gradom kako bi vidjeli mnoge znamenitosti istog. Mještani su vrlo gostoljubivi i druženja s njima dok pijete ledeno pivo Guinness su česta. Moći ćete uživati u okusima domaće kuhinje, kao i u okusima pizze, piva i čokolade koji su proizvodi lokalnih preduzetnika.

6. Puebla (Meksiko)

Šareno obojene kuće i barokne kapele sa divnim zlatnim sjajem su znak da se nalazite u gradu Puebla. Ovdje se osjeti gostoljubiva srdačnost, koja je još više izražena po gradskim ulicama gdje ćete moći uživati u jelu „quesadillas“: tipične meksičke tortilje koje prodaju starije žene. Ako se budete trudili govoriti španski, prodavači voća će biti vrlo strpljivi.

Uz malo sreće, Uber vas može besplatno povesti u obilazak grada i obližnjih sela. Bit ćete impresionirani s poviješću grada, osim toga što ćete saznati nešto više o nekoliko predivnih znamenitosti. Naša preporuka je da posjetite restorane koji poslužuju lokalnu meksičku hranu. Nemojte propustiti ponos grada: Talaver keramike, kupovina na buvlju i kupovina na tržnicu ručno rađenih predmeta.

7. Adelaide (Australija)

Osim gradova Melbourne i Sydney koji se oduvijek smatraju kao među najgostoljubivijima na svijetu, Australija može biti ponosna i na Adelaide: grad koji postaje popularniji iz dana u dan. Umjerena klima omogućuje vinogradarstvo: zato su vinogradarske regije iz ovog dijela poznate širom svijeta. U gradu vas čeka puno zabave, događanja, okusa i kulture tokom kojih možete uživati i u ležernim šetnjama.

Australci su poznati po tome što su gostoljubivi i po tome da vole razgovarati sa posjetiocima ako i oni to žele. Grad nudi veliki broj atrakcija: od istraživanja brda, do obilaska muzeja i kupovina. Nemojte zaboraviti na svježe lokalne proizvode sa tržnice, a i provesti neko vrijeme na plaži je obavezno.

8. Dublin (Irska)

Dublin je treći irski grad koji se nalazi na ovom popisu, što samo po sebi govori o ljubaznosti stanovnika Irske. Iako je glavni grad, ima šarm starog svijeta, koji je nepobjediv. Lokalni stanovnici su poznati po tome što su duhoviti i puni ljubavi, a smatraju se i sjajnim domaćinima koji će vas oduševiti svojim šarmom.

U gradu možete pronaći veliki broj znamenitosti, poput Dublinskog dvorca, a knjigu Kells možete pronaći u staroj knjižnici koledža Holy Trinity. Ne zaboravite se zaustaviti na mostu Ha'penny i posjetiti katedrale svetog Patrika. Ako se želite odmoriti i opustiti, Dublin nudi mnogo parkova punih drveća.

9. Victoria (Kanada)

Victoria je glavni grad kanadske pokrajine British Columbia i privlači svoje posjetioce ljubaznošću ljudi i čistoćom grada. Grad je zbog kvalitete života posebno popularan među penzionerima i ljudima koji se žele povući od hladnih i snježnih zima. Grad ima umjerenu klimu, što ga čini odličnom destinacijom za odmor.

Život u Victoriji je vrlo opušten. Smatra se domom umjetnosti i kulture, pa se može lako desiti da upoznate nekoliko poznatih glazbenika, a grad je također poznat kao mjesto za produkciju holivudskih filmova.

10. Chiang Mai (Tajland)

Unatoč svojoj auri sramežljivosti, stanovnici Tajlanda su poznati i po tome što su vrlo gostoljubivi. Mnogi putnici su zadivljeni time što su mještani uvijek nasmijani i žele ih prihvatiti među njima. Zbog gostoljubivosti ljudi, mnogi se turisti osjećaju opušteno dok istražuju znamenitosti grada. Ovdje je vrlo lako pronaći mnogo blaga i zabava, od antikviteta do lokalnih zanata, od lekcija kuhanja do tajlandskih masaža. Tokom putovanja možete posjetiti prekrasne hramove Chiang Mai-a, istražiti bazare ili pronaći prijatan specijalitet u domaćoj tajlandskoj kuhinji.

Za tačne informacije o putovanju potražite pomoć prevodilačke agencije

Važno je napomenuti da gore naveden popis nije kompletan, ali svakako vam daje predstavu o karakteristikama, atrakcijama i svim aktivnostima koje možete obavljati kada posjetite određeni grad. Koji ćete odabrati, uglavnom ovisi o vašim očekivanjima i interesima.

Kada je u pitanju razumijevanje informacija o destinacijama, ključno je da dobro shvatimo svaki detalj o karakteristikama kulture i tradicije. Naravno, s jedne strane se možete prepustiti iznenađenju, ali mi vam definitivno savjetujemo da se bar okvirno raspitate o mjestu koje želite posjetiti.

Informacije obično su na raspolaganju na engleskom jeziku, a možete dobiti još detaljnije informacije s internetskih stranica, brošura i letaka na različitim jezicima. Dobra prevodilačka agencija koja također radi s lokalnim govornicima može biti od velike pomoći u razumijevanju različitih informacija. To garantuje da ćete biti upoznati sa tačnim podacima o putovanjima koji će vam trebati za sigurno putovanje svijetom.