U želji za međunarodnom prisutnošću, mnoga preduzeća odlaze u Sjedinjene Države. SAD je prilično gostoljubivo mjesto za strana preduzeća, s obzirom da pričamo o državi izgrađenoj na preduzetničkom uspjehu. Međutim, to ne znači da je put u tom pravcu jednostavan. U ovom članku ćemo pregledati sve korake koje trebate poduzeti prije nego što pokrenete poslovanje u SAD-u.

Potrebne su 4 minute za čitanje članka. 

Izaberite strukturu preduzeća

Kao inostrano poslovanje, odluka o strukturi preduzeća je prvo što ćete morati izabrati nakon što odlučite pokrenuti poslovanje u SAD-u. Mnoga veća preduzeća odluče postati C korporacije. Na taj način se ostvaruju dvije prednosti: neograničen broj dionica i obračun poreza istih, koji se računa odvojeno od njihovih vlasnika (podatak koji postaje sve važniji rastom vašeg poslovanja). Ulagači uglavnom smatraju C korporacije povoljnijim. Međutim, ako se odlučite za ovaj pristup, nemojte zaboraviti da ćete biti oporezovani dva puta: prvo kao korporacija, a zatim kao dioničar.

Postoji još jedna prednost kad su u pitanju korporativni dioničari: sve dok se Vaše preduzeće ne bavi nekretninama, ne trebate platiti nikakav kapitalni dobitak. Na taj način ćete biti zaštićeni od uticaja IRS-a (Služba unutrašnjih prihoda). Baš zbog toga ova vrsta oporezivanja je odličan izbor za sve one vlasnike inostranih preduzeća koji se nerado stavljaju u američke porezne liste.

Bitno je znati da možete smanjiti dupli porez koristeći plate, penzijske troškove i razne druge troškove koje preduzeće prirodno ostvaruje. SAD ima brojne druge poslovne strukture. Tako da ako smatrate da C korporacija nije za Vas, ne brinite: sigurni smo da ćete lako naći drugu strukturu koja odgovara Vašim potrebama.

Stacionirajte se u jednoj državi

Kako biste imali preduzeće u SAD-u, morat ćete izabrati državu u kojoj je preduzeće osnovano. To biste trebali izabrati tako što ćete provjeriti koja je država najdominantnija u Vašoj branši, jer to obično znači da je najbolje da se tamo registrujete. Delaware je za većinu preduzeća idealno mjesto za stacioniranje.

Delaware je država sa prilično niskim opterećenjem za većinu inostranih poslovanja, zato i jeste idealna. Bit ćete zaštićeni i Vi i Vaši dioničari mnogo više od država poput Kalifornije na primjer, zahvaljujući fleksibilnim korporativnim zakonima. Još jedna prednost Delaware-a je ta što se od Vas ne traži da imate fizičku adresu ili bankovni račun sa sjedištem u SAD-u.

Morat ćete se registrovati

Zahtjevi koje ćete morati ispuniti su inače različiti od države do države ali, generalno, trebali bi biti sljedeći:

  1. Izaberite naziv preduzeća.
  2. Izaberite registrovanog predstavnika: to je osoba koja će biti zadužena za primanje pravnih dokumenata za Vaše poslovanje (možete biti i Vi).
  3. Morat ćete ispuniti potvrdu o osnivanju, koja će sadržavati naziv preduzeća i podatke o predstavniku. Provizija za ovo ispunjenje se kreće od 89 USD, ali morate uzeti u obzir i veće iznose jer se isti povećavaju sa povećanjem bruto zarade.
  4. Svake godine ćete trebati podnijeti izvještaj, kao i plaćati porez na franšizu. To iznosi oko 225 dolara godišnje. Ako ste spremni platiti dodatnu premiju, to možete učiniti i putem interneta.

Nabavite EIN (identifikacijski broj poslodavca)

EIN (Employer Identification Number) ili identifikacijski broj poslodavca je devetocifreni broj koji je dodijeljen Vašem preduzeću za potrebe identifikacije. Kako biste obavljali većinu poslovnih djelatnosti (poput zapošljavanja radnika ili plaćanja poreza), morat ćete ga imati. IRS će Vam omogućiti besplatnu prijavu, a kada od Vas budu tražili identifikacijski broj poreznih obaveznika (TIN), odgovorit ćete sa “inostrani/bez”.

Ako Vam je potrebna pomoć oko prelaska Vašeg poslovanja u SAD, kontaktirajte nas ovdje, a naš tim obučenih profesionalaca učinit će to besprijekornim iskustvom.