Malo ljudi zna prepoznati jezik koji se govori u Egiptu ako ih se pita. Većina dijalekata koji se tamo govore su narodni dijalekti. Najrasprostranjeniji jezici su jezici arapskih grupa ljudi. Ipak, budući da je ova zemlja naseljena brojnim etničkim grupama, posebno doseljenicima iz Evrope, postoji niz drugih govornih jezika.

Egipatski jezik služi i kao podsjetnik da se govorni jezici mogu značajno razlikovati od svojih pisanih standardnih varijanti, pri čemu govorni jezici bolje predstavljaju regionalne varijacije, dok pisani standard služi kao lingua franca.

Historija

Drevni Egipat ima dugu i slavnu historiju koja datira oko 3400. godine p.n.e. Ovo je jedan od najstarijih govornih jezika na svijetu. Drevni Egipćani su bili poznati po svojim hijeroglifima, odnosno osnovni crteži koji su prikazivali životne događaje. Čak su bilježili historiju, proizvodili literaturu i pisali medicinske priručnike. Faraoni su ga govorili, a na ovom jeziku su pisani i stari egipatski sveti tekstovi.

Egipatski danas

Standardni arapski (ili MSA, skraćenica koja potiče od engleskog “Modern Standard Arabic”) je službeni jezik Egipta, a koristi se u većini pisanih dokumenata i škola. Standardni arapski, se prvenstveno odnosi na književni oblik arapskog, koji u suštini predstavlja makrojezik sastavljen od mnogih narodnih dijalekata. Zato je važno napomenuti da je standardni arapski jezik književnosti, medija, obrazovanja, pa čak i službenih okruženja, ali nije jezik svakodnevnog razgovora.

Potičr iz klasičnog (srednjovjekovnog) arapskog, a njegova gramatika i pravopis uglavnom su ostali nepromijenjeni od 7. vijeka. Međutim, zbog engleskog i francuskog uticaja, nekoliko aspekata njegovog stila i formulacije teksta se promijenilo tokom vremena.

Drugi dijalekti

Svaka nacija ima svoj “arapski dijalekt” ili “Amiya” za svakodnevnu vrstu govora. Razlike su osnovane na zvuku, a ne na vokabularu ili gramatici.

Egipatski arapski (govorna varijanta makrojezika) je najrasprostranjeniji jezik Egipta i smatra se nacionalnim jezikom zemlje. U svom modernom obliku kombinuje arapske, koptske, turske, osmanske, francuske i talijanske elemente.

Drugi široko rasprostranjeni arapski dijalekti uključuju saidi arapski (kojim uglavnom govore ruralne zajednice u blizini sudanske granice), sudanski arapski (kojim govore prvenstveno sudanski doseljenici), sjevernolevantiski, arapski ta'izzi-adeni, alžirski, zaljevski i marokanski, da pomenemo samo nekoliko.

Štaviše, većina obrazovanih Egipćana govori engleski ili francuski kao drugi jezik. Egipat ima oko 3 miliona stanovnika koji govore francuski. Adigejski, amharski, grčki, armenski i italijanski pripadaju grupi doseljenih jezika koji se govore u Egiptu.

Dakle, ako ste usred planiranja putovanja u Egipat, ili ste zainteresovani za jezik i kulturu, ili proučavate njihovu historiju, dobro bi vam došle pouzdane usluge prevođenja. Tu smo za vas!