Evropa i Sjeverna Amerika su često izabrane od strane vlasnika preduzeća za pokretanje ili širenje poslovanja, ali nisu jedine: nerijetko se zna desiti da vlasnici odluče investirati i u arapskom svijetu. Međutim, potrebno je znati da se arapska regija zantno razlikuje po pitanju kulture, religije, etike i geografije, a to podrazumijeva da su pravila u arapskom svijetu potpuno drugačija od evropskih ili američkih.

Za čitanje članka potrebno je 7 minuta.

Arapski svijet čine 22 zemlje, uključujući i Saudijsku Arabiju koja se nalazi u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi, dakle razumijevanje kulturnih i ekonomskih karakteristika svake zemlje je neophodno za uspješno poslovanje. To uključuje poznavanje pravog poslovnog bontona, pregovaračkih praksi, detalja gostoprimstva, njihovog kalendara i još mnogo toga. U nastavku ćemo pokušati objasniti na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Za poslovanje u arapskom svijetu potrebno je uzeti u obzir različite kalendare

Radna sedmica na Bliskom Istoku je vrlo različita od radne sedmice na zapadu. Petak se smatra najsvetijim danom u sedmici, jer u Saudijskoj Arabiji religija koja broji najviše vjernika, dakle prevladava, je Islam, a poslepodnevno vrijeme je posvećeno molitvi. Iako u većini zemalja  na Bliskom Istoku petak i subota su slobodni dani, ne možemo reći da se to odnosi na sva područja.

Osim toga, moramo imati na umu da se koriste dva različita kalendara: gregorijanski kalendar (sunčev kalendar) i islamski kalendar (mjesečev kalendar). Većina arapskih država se služi islamskim kalendarom, no međutim, kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, bitno je znati da se ovdje ipak koristi gregorijanski kalendar, iako, kada su u pitanju njihovi vjerski praznici, Saudijci prate islamski kalendar. Među njima je bitno napomenuti Eid-al Fitr (kraj posta tokom ramazana) i Eid al-Adha, što simbolizira kraj hadža ili godišnjeg hodočašća. Odrediti tačan datum praznika nije lako, jer se konstantno pomjeraju prateći kretanje Mjeseca. Ali svakako budite pažljivi prilikom planiranja poslovnih sastanaka izbjegavajući period ramazana.

Osobna komunikacija je neophodna za uspješno poslovanje

Lični kontakt je vrlo bitan za Saudijce, zato preporučujemo da izbjegavate komunikaciju vezanu za poslovanje putem telefona ili e-pošte: posvetite se ličnim razgovorima, susretima i sastancima. Termini za sastanke se uglavnom dogovaraju najmanje sedmicu dana unaprijed, a moraju se potvrditi putem telefona nekoliko dana unaprijed.

Poštujte jezik da biste ostavili dobar dojam

Moderni standardni arapski je službeni jezik većine arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju. Ponos na svoj maternji jezik je jedna od bitnih karakteristika stanovnika Saudijske Arabije; dakle ako želite ostaviti dobar dojam, naučite osnovne arapske pozdrave.

Biti će vam od pomoći i učenje nekih od najkorisnijih izraza koji su pogodni za svaku priliku, ali ako se vaši poslovni partneri odluče za vođenje sastanka na arapskom jeziku, potražite sebi tumača: to će im dokazati da ozbiljno razmišljate o poslu s njima i da poštujete njihov jezik.

I u arapskom svijetu je rukovanje na sastancima vrlo često kao i na zapadu, ali postoji jedna razlika: obično traje malo duže nego što smo navikli. Zato preporučujemo da sačekate da vaš arapski poslovni partner prvi povuče ruke i nećete pogriješiti. Ako poslujete sa ženama, budite svjesni da su neke od njih još uvijek vrlo konzervativne, zato je vrlo bitno da sačekate da vam same pruže ruku. Ali ako poslujete kao žena u arapskom poslovnom svijetu muškaraca, sačekajte da vam oni prvi pruže ruku.

Poslovanje putem službenih sastanaka, koje Saudijci najčešće koriste, podrazumijeva da im se obraćate s gospođa ili gospodin ispred njihovog imena, ali i to zavisi od države do države.

Ako želite ozbiljno poslovati u arapskom zemljama, savjetujemo vam da vizit karte uključuju  i engleski i arapski jezik. Obzirom da se jezik čita sa desne strane prema lijevoj, bitno je da logotip vašeg preduzeća bude na lijevoj strani kartice.

Postanite njihov prijatelj da bi osvojili njihovo povjerenje

Mnogi Saudijci još uvijek smatraju da se profesionalni i privatni život ne razlikuju jedan od drugog, pa vas smatraju prijateljem ako postanete njihov poslovni partner. Upravo zbog toga su Saudijci više naklonjeni ličnim sastancima, gdje vas mogu i lično upoznati.

Prije početka poslovnog razgovora, vrlo je bitno da i vi pripremite razgovor o privatnim stvarima, kao na primjer neke odgovore vezane za pitanja o porodici, zdravlju, putovanjima i svom domu. Ali ipak zapamtite da biste trebali izbjegavati pitanja o članovima njihove porodice.

Obzirom je u arapskom svijetu vrlo teško prodrijeti u industriji ili poslu, bitno je da u preduzeću imate stariju kontakt osobu ili sponzora ili medijatora koji će vas upoznati s poslovnim partnerima: ovaj sistem poslovanja se zove wasta i raširen je i prihvaćen širom Bliskog Istoka.

Pozajmice i povrati usluga nisu rijetkost u arapskom svijetu. Ako vas poslovni parter zamoli za uslugu, definitivno će vam biti od koristi ako je možete ispuniti za njega. Nemojte nikada odbaciti molbu i barem pokušajte je ispuniti, jer se svaki trud poštuje i kasnije vam može koristiti.

Fleksibilnost rasporeda je bitna

U arapskom svijetu tačnost ima potpuno drugačije značenje nego na zapadu. Prilikom planiranja poslovnog sastanka morate biti vrlo fleksibilni u vremenu, jer se može lako desiti da vaši poslovni partneri kasne 30 minuta, jedan sat ili čak više sati. Preporučujemo da to prihvatite, ali ipak iskažite poštovanje ako ste njihov gost dolazeći na vrijeme na sastanak.

Dnevni red poslovnih sastanaka nije važan za Saudijce. Sastanci obično počinju kratkim razgovorima koji traju ne više od 5 minuta; unatoč tome, bitno je znati da stariji arapski poslovni partneri strogo vode poslovnu raspravu. Ne dozvolite da vas prekidi tokom sastanaka čude, a isto tako imajte na umu da tokom sastanka Saudijci konstantno razgovaraju s drugima uz povećanu upotrebu mobilnih telefona.To ne znači da oni ne poštuju, već je samo dio njihove kulture temeljen na tehnologiji.

Prilikom sklapanja poslova budite strpljivi

Arapski preduzetnici su još uvijek vrlo tradicionalni u svom poslu, a konačni dogovor je njihov uobičajeni način poslovanja. Morate znati u startu da je njihov pregovarački proces vrlo spor, pa je potrebno veliko strpljenje. Osim dugotrajnih pregovora, očekujte i sporu birokratiju, stoga budite spremni na niz sastanaka prije sklapanja posla.

Prilikom pregovora izbjegavajte neslaganje s arapskim preduzetnicima i naučite kako da ih preusmjerite da misle drugačije. Također, očekujte da se vaši poslovni partneri neće direktno složiti s vama, zato čitajte jezik tijela da biste razumijeli u kojem smjeru idu pregovori.

Slijedite kodeks oblačenja

Budući da su Saudijci na mnogo načina još uvijek vrlo tradicionalni, važno je slijediti njihov kodeks oblačenja. Uvijek nose dugu bijelu haljinu i crveno bijelo karirano pokrivalo. Za poslovne sastanke potrebno je imati poslovno odijelo u tamnim bojama, ali ako putujete, važna je udobna i skromna odjeća. Kratke hlače i majice s kratkim rukavima je obavezno izbjegavati.

Poslovne žene trebaju nositi konzervativnu odjeću koja pokriva većinu ruku do laktova, a dužina suknji treba biti do gležnjeva. Majice i haljine trebaju imati zaobljeni izrez, a odjeća treba biti kvalitetna i odgovarajuće veličine.

Saudijci su vrlo gostoljubivi: očekujte primanje pozivnica i raznih poklona. U slučaju da vas pozovu na ručak, nemojte zaboraviti vratiti pozivnicu.

Metode poslovanja u arapskom svijetu su različite

Prilikom poslovanja s kulturama koje su potpuna suprotnost onome na što ste navikli, bitno je što bolje ih upoznati. To će vam pružiti veliku pomoć pri uspješnom poslovanju i dogovaranju novih poslova, čak i kada je u pitanju Saudijska Arabija. Pregovori s arapskim preduzetnicima nisu jednostavni; još ako tome dodamo i nepoznavanje njihovog jezika, situacija je još komplikovanija.

Prilikom poslovanja u Saudijskoj Arabiji, savjetujemo da se obratite kvalitetnoj prevodilačkoj agenciji: uz pomoć prevodilačkih usluga moći ćete spriječiti mnoge neugodne situacije, a vaše poslovanje će biti još uspješnije. Osim profesionalnih prijevoda, vaša poruka će biti tačno prevedena na arapski jezik, a samim tim povjerenje među vašim arapskim poslovnim partnerima će se povećati.