Danas skoro sva preduzeća trebaju poslovati s klijentom ili dobavljačem iz druge države. To nije ni čudo s obzirom na globalno doba u koje živimo. U toj određenoj drugoj državi često se desi da nađete bolje, jeftinije ili jednostavno pogodnije usluge.

Nakon organizacije dostave i pojašnjenja eventualnih nedoumica s PDV-om koji biste mogli imati, vrlo brzo se nađete s međunarodnom fakturom u rukama. Ali koji je najbolji način za sigurno, jeftino i brzo plaćanje dobavljaču?

Plaćanje međunarodnih računa, posebno ako novac šaljete u inostranstvo, može biti nezgodno. Osim visoke cijene transakcije, možete naići i na prepreku vremena jer međunarodna plaćanja mogu potrajati i nekoliko dana. Devizni kursevi ili visoke naknade preduzeća za prijenos novca bi vas mogli negativno iznenaditi. Stoga, unaprijed istražite više opcija kako biste izbjegli beskorisne troškove.

Sadržaj međunarodne fakture

Nakon primitka računa, pobrinite se da isti sadrži sve potrebne podatke u vašoj državi, kako bi izbjegli eventualne probleme sa svojim finansijskim ustanovama ili poreznom inspekcijom.

Da biste izvršili plaćanje, potrebni su vam podaci o preduzeću vašeg dobavljača i informacije o njegovoj banci (ili posredničkoj banci). Kako biste izvršili transakciju, potrebni su IBAN (Međunarodni broj bankovnog računa) i BIC (identifikacioni kod banke) dobavljača ili njegova adresa e-maila (ako je dobavljač registrovan na PayPal-u).

Koristan savjet je da zatražite od svog dobavljača da izradi račun u 2 valute: u njegovoj domaćoj valuti, kao i u vašoj (ili se dogovorite o nekoj zajedničkoj valuti – dolari ili euri). Na taj način, ne samo da ćete moći uporediti konačne kurseve u obje valute, već ćete možda zaključiti da je isplatnije platiti u vlastitoj valuti, kako ne biste imali posla sa kursevima valute.

Jeftini i sigurni načini plaćanja međunarodnih računa

Sad kad imate konačnu fakturu pred sobom, imate više mogućnosti u vezi slanja novca dobavljaču.

Potrebno je uzeti u obzir više aspekata: državu u koju šaljete novac, opcije dobavljača (da li imaju bankovni račun ili PayPal račun), fakturirani iznos, vremenski period u kojem je potrebno da dobavljač primi novac, valutu, troškove, kolika je vjerovatnoća da ćete trebati povrat novca…

Morate uzeti u obzir mnogo stvari, ali ne brinite. Za vas smo pripremili 5 najboljih načina plaćanja, koji će vam znatno olakšati odluku:

1. Direktan prijenos novca na bankovni račun dobavljača

Možete se odlučiti za prebacivanje novca s vašeg bankovnog računa direktno na bankovni račun vašeg dobavljača. Međutim, pobrinite se da unaprijed provjerite proviziju banke kako bi mogli tačno odrediti koliko naplaćuju tu vrstu transakcije. Troškovi variraju između nekoliko pfeninga, pa i do 40 KM.

Ova opcija je pogodnija za slučajeve kada je iznos na računu znatno veći (iznad 1500 – 2000 KM). Ukoliko je u pitanju manji iznos, savjetujemo da izaberete drugi način plaćanja.

Osim toga, transakcije putem bankovnog računa mogu potrajati nekoliko dana, pa samim tim dobavljači su često prinuđeni na čekanje vlastitog novac. U nekim slučajevima, novac mora proći kroz posredničku banku (ili čak više njih), što znatno usporava proces, a usput može doći i do komplikacija. Lako se može pretpostaviti da svaka od ovih banaka uzima provizije za svoje usluge.

Stoga, može se desiti da platite više nego što je dogovoreno, a ustvari dobavljač dobija manji iznos na odnosu iznosa koji ste mu zapravo poslali. Tako može doći do nepotrebnih nesporazuma i komplikacija u vašem odnosu s dobavljačem.

2. Upotreba kreditne kartice

Za razliku od prethodne opcije, plaćanja kreditnom karticom su pogodnija u slučajevima kada iznos na računu nije tako visok. Budući da će vam banka naplatiti određeni procenat transakcije (negdje između 3-5%), pružanje dobavljaču podataka o vašoj kreditnoj kartici je bolja opcija kada vam se naplaćuje između 200 i 400 KM.

3. PayPal

PayPal je jedna od najvećih internet preduzeća za plaćanje i ostaje jedan od najčešće korištenih načina plaćanja putem interneta. Njegova pristupačnost, kao i činjenica da je prihvaćen u većini zemalja ga čini vrlo efikasnim za korisnika. Prilikom plaćanja usluga možete koristiti finansijski saldo koji već imate na PayPal računu. U slučaju manjih računa, možete platiti bez ikakvog salda.

Međutim, PayPal je pogodniji ako plaćate manje iznose (do 400 KM), jer naknade na veće iznose se mogu pretvoriti u prilično velik trošak.

Osim spomenutog, PayPal pruža efikasnu podršku korisnicima, koja dobro dođe u slučaju potrebe za povratom novca. Moguće je izabrati upotrebu usluge Paypal-a za zaštitu kupca: u slučajevima kada nećete dobiti proizvode koje ste naručili (ako dobavljač ne može pružiti dokaz da ih je stvarno poslao) ili u slučaju da se javi određeni problem u vezi s njima, PayPal će vam pomoći da dobijete puni povrat novca.

4. TransferWise

TransferWise je još jedna platforma za internet plaćanje. To je P2P usluga prilagođena korisniku, a i nudi povoljne naknade. Izrada računa nije komplikovana, a nakon toga možete vršiti transakcije novca u većini svjetskih država (čak i tamo gdje PayPal nije dostupan, npr. u Turskoj).

Osim toga, možete vidjeti jasan i razumljiv proračun naknade prije nego što potvrdite plaćanje: na ovaj način neće naknadno doći do nezgodnih iznenađenja na vašem bankovnom računu.

Ipak postoji nekoliko neugodnosti. Kao prvo, da biste izvršili transakciju, i dalje morate koristiti svoju kreditnu karticu, debitnu karticu ili bankovni prijenos. Ne postoji mogućnost plaćanja gotovinom ili čekom; osim toga, ne možete platiti nekome ko nema bankovni račun. Moramo naglasiti još jednu neugodnost: TransferWise ne podržava sve valute i nije dostupan u svim državama, što znači da ga ne možete koristiti svugdje.

5. Western Union

Western Union se više ne koristi često kao platforma za internet plaćanje. Jedan od razloga za to može biti nedostatak transparentnosti u vezi određivanja fiksnih naknada i stopa odmah, što znači da nije moguće unaprijed vidjeti kolika će biti naknada.

Finalna cijena zavisi o iznosu koji šaljete, odredištu i načinu primanja. Međutim, Western Union se i dalje nalazi na našem popisu jer ima određene pozitivne karakteristike koje druge platforme za internet plaćanje još nemaju.

Western Union se može pronaći skoro svugdje, što znači da vaše plaćanje može dostići i udaljene dobavljače, koje ne biste mogli platiti na drugačiji način. U pitanju su određeni dijelovi Azije, Afrike i Južne Amerike, gdje nisu moguće druge opcije plaćanja.

Ukoliko vam bude potrebna pomoć prilikom komunikacije s vašim dobavljačem, bankom ili timom za podršku bilo koje od internet platformi za plaćanje, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo vam pomoći prilikom kvalitetnog i razumljivog prevoda vašeg pisma ili poruke na više od 85 svjetskih jezika.

Možemo čak kontaktirati vaše kupce ili dobavljače putem telefonskog poziva na njihovom lokalnom jeziku, kako bi komunikacija među vama u vezi eventualnih problematika bila brža i efikasnija. Kontaktirajte nas za više informacija!